Obligatoriu în toată România, amendă de până la 100.000 de lei. Ce trebuie să găsești pe produsele vândute, schimbarea surprinzătoare
Ar putea fi cea mai ciudată lege din România și una care are în spate sancțiuni financiare de până la 100.000 de lei, o manifestare de naționalism extremist venită de la propunerea premierului Ciolacu.
Degeaba a primit aviz negativ din partea Consiliului Legislativ. La scurt timp după, senatul a adoptat proiectul de lege inițiat de liderul PSD, Marcel Ciolacu, împreună cu câțiva colegi social democrați. Miza este implementarea tricolorului în magazinele fizice și online pentru a semnaliza produsele realizate din materii prime românești. Cei care evită afișarea vor fi sancționați cu până la 100.000 de lei.
Discriminarea produselor de import, la rang de lege
Noua lege ar trebui să facă o treabă grozavă în a atrage atenția și a te face să te simți prost atunci când cumperi produse care nu sunt realizate exclusiv în România, aducând în același timp niște bani la buget prin amenzi. Conform documentului adoptat de Senat, ”operatorii economici care desfășoară activități de producere/fabricare și/sau comercializare prin vânzare directă sau on-line sunt obligați să se asigure că produsele fabricate din materii prime produse exclusiv pe teritoriul României sunt semnalizate prin aplicarea unui însemn reprezentat de drapelul național al României, imediat lânga produs, în câmpul vizual al consumatorului și ușor de identificat de către acesta”.
Ca referință, motivul pentru care Consiliul Legislativ a dat aviz negativ proiectului legislativ a fost unul cât se poate de logic. Comercianții au o obligație pe care nu o pot îndeplini în lipsa informațiilor furnizate de către producători. Doar aceștia din urmă sunt în măsură să specifice proveniența materiilor prime folosite. La aceeași concluzie a ajuns și Consiliul Economic și Social (CES), care reunește patronatele, sindicatele și societatea civilă. De asemenea, l-a considerat neaplicabil și i-a dat aviz negativ.
Pentru a soluționa criticile primite, senatorii majorității au adus mai multe amendamente proiectului stabilind că vânzătorii au această obligația pe baza documentelor eliberate de către o instituție competentă în domeniu, care certifică sau atestă legalitatea informațiilor puse la dispoziție de operatorii economici responsabili cu punerea pe piață a produselor. Un pic penibil este că, în forma actuală, va veni cu costuri suplimentare pentru autorități, deoarece costurile pentru eliberarea atestatelor sau certificatelor vor fi suportate de la bugetul de stat.
Indiferent de argumentele și detaliile din spate, un lucru este însă sigur, contravențiile sunt fabuloase, după cum urmează:
- nerespectarea prevederilor menționate cu amendă între 1.000-10.000 lei pentru operatorii economicii care au realizat pe teritoriul României în anul financiar anterior sancționării o cifră de afaceri anuală netă de până Ia 2 milioane euro, echivalent în lei la cursul de schimb comunicat de Banca Națională a României; amenda va fi valabilă în aceste limite și pentru operatorii care nu au cifră de afaceri pe teritoriul României în anul financiar anterior sancționării sau cifra de afaceri nu a putut fi determinatã.
- nerespectarea prevederilor menționate cu amendă între 10.000-100.000 lei pentru pentru operatorii economici care au realizat pe teritoriul României în anul financiar anterior sancționării o cifră de afaceri anuală netă de la 2 milioane euro până la 50 milioane euro, echivalent în lei Ia cursul de schimb comunicat de Banca Națională a României, conform Profit.ro.